صالحبیگی (۱۳۸۲)، بامطالعه رابطه بین باورهای انگیزشی مدیران و رضایت کارکنان در دانشگاه فردوسی مشهد، گزارش نمود که بین جنسیت کارمندان و رضایت شغلی ایشان تفاوت معناداری وجود ندارد.
حجت پهلوان یلی (۱۳۸۷)، با مقایسه میزان افسردگی و رضایت شغلی کارگان ورزشکار و غیر ورزشکار بزرگ شهر رشت نشان داد که ارتباط معناداری بین سن، تأهل و سابقه خدمت کارگران با میزان افسردگی وجود دارد. همچنین ارتباط معناداری بین ورزشکاران و غیر ورزشکاران ازلحاظ افسردگی دیده شد. افراد جوانتر و متأهل با سطح تحصیلات پایینتر، رضایت بیشتری از شغلشان داشتند.
براتی (۱۳۸۵)، در بررسی عوامل مرتبط با رضایت شغل کارکنان دانشگاه پیام نور مشهد، گزارش نمود مشاغلی که متنوع و پرتحرک هستند و از ارزش اجتماعی بیشتری برخوردارند سهم بیشتری در رضایت شغل کارکنان دارند. همچنین نتایج نشان داد که رضایت شغلی کارکنان برحسب متغیرهای جنس، سابقه کار و سطح تحصیلات تقریباً در یک سطح میباشد.
فصل سوم:
روش تحقیق
۳ـ۱ـ نوع روش تحقیق
تحقیق حاضر از جهت هدف، کاربردی و از جهت نحوهی گردآوری دادهها از نوع تحقیقات توصیفی و در زمرهی مطالعات میدانی بهشمار میآید. به لحاظ طبقهبندی پژوهش بر مبنای روش، این پژوهش یک پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی میباشد. هدف از تحقیقات پیمایشی (زمینهیاب) شناخت صفات، ویژگیها، عقاید، نگرشها، رفتارها و سایر مسائل افراد از طریق مراجعه به آنهاست (حافظنیا، ۱۳۸۱). از جهت ارتباط بین متغیرهای تحقیق نیز از نوع همبستگی است، چون رابطه بین متغیرها مدنظر میباشد در آن به سنجش ابعاد دلبستگی شغلی و همبستگی آن با مؤلفه رضایت شغلی کارکنان میپردازد.
۳ـ۲ـ جامعه آماری
جامعه آماری تحقیق موردنظر تمامی دبیران مقطع متوسطه دوره اول و دوم (راهنمایی و دبیرستان) شهری و روستایی شهرستان کوثر که در سال تحصیلی ۹۳ـ۹۲ در این ناحیه مشغول تدریس میباشند؛ که طبق آمار اعلامی از سوی آموزشوپرورش تعداد آنها ۲۱۸ نفر است که ۱۲۷نفر آنها مرد و۹۱ نفر آنها را زنان تشکیل میدهند.
۳ـ۳ـ نمونه و روش نمونهگیری
روش نمونهگیری پژوهش حاضر تصادفی طبقهای میباشد. به این صورت که جامعه دبیران متوسطه شهرستان کوثر را با توجه به متغیرهایی که احتمالاً درنتیجه پژوهش مداخله داشته باشند به چند طبقه ازنظر محل خدمت، جنسیت، سابقه تدریس، مدرک تحصیلی و . . . تقسیم کرده و بر اساس درصدهای اختصاصیافته به هرکدام از متغیرهای ذکرشده بهصورت تصادفی ساده اقدام به نمونهگیری از دبیران گردید؛ که تعداد نمونه آماری پژوهش حاضر ۱۱۸ نفر محاسبه گردید؛ که درنهایت پس از بررسی پرسشنامههای جمعآوریشده از دبیران تعداد ۱۵ پرسشنامه دارای اطلاعات ناقص و غیرقابل استفاده در موضوع تحقیق تشخیص داده شد و با این توضیح تعداد نمونه بررسیشده پژوهش حاضر ۱۰۳ نفر میباشد.
روش گردآوری اطلاعات این تحقیق را میتوان از نوع تحقیقات کاربردی دانست؛ و در کل روش تحقیق این مطالعه از نوع همبستگی میباشد. جامعه آماری مورد مطالعه در این تحقیق ۲۱۸ نفر از دبیران شهرستان کوثر میباشد. نمونه این پژوهش از بین ۲۱۸ نفر فرهنگی به تعداد ۱۱۸ نفر به روش تصادفی ساده طبقهای انتخاب گردید. روش گردآوری اطلاعاتی در پژوهش حاضر به این صورت بوده که پژوهشگر، پس از شناسایی و تعیین پاسخدهندگان از طریق انتخاب تصادفی شخصاً با مراجعه به واحدهای آموزشی موردنظر و ارائه توضیحات لازم جهت رفع ابهامات تصادفی برای آزمودنیها با استفاده از ابزارهای پرسشنامه رضایت شغلی فیلدوروث و پرسشنامه دلبستگی شغلی ادوارد زوکیل پاتریک و پرسشنامه محقق ساختهای برای سنجش ویژگیهای جمعیت شناختی افراد نمونه تهیه گردیده بود شروع به جمعآوری اطلاعات و گردآوری پرسشنامههای توزیعشده بین دبیران شهرستان نمودیم؛ که پس از بررسی پرسشنامهها تعداد ۱۰۳ پرسشنامهی بدون ایراد برای مرحله تجزیهوتحلیل انتخاب گردیدند.
۳ـ۴ـ ابزار گردآوری اطلاعات
۱ـ پرسشنامه رضایت شغلی: که توسط اسمیت، کندال و هالین در سال ۱۹۶۹ تهیه گردیده شامل ۷۲ سؤال است که به پنج بعد حقوق، سرپرستی، ارتقاء، کار و رابطه با همکاران میپردازد. به دلیل طولانی و غیرقابل استفاده بودن پرسشنامه در سال ۱۹۸۷ تحقیقی توسط گرگسون بهمنظور کاهش سؤالات انجام گرفت و از طریق استفاده از روش آماری تحلیل عوامل، سؤالات آن به ۳۰ سؤال کاهش پیدا کرد. شیوه نمرهگذاری این آزمون بهصورت مقیاس ۵ گزینهای نوع لیکرت است
که از شدیداً موافقم تا شدیداً مخالفم را دربرمیگیرد. با توجه به تعداد سؤالات، روشن است که نمره ۳۰ بهعنوان حداقل نمره و نمره ۱۵۰ بهعنوان حداکثر نمره در نظر گرفته میشود.
۲ـ پرسشنامه دلبستگی شغلی: این پرسشنامه توسط ادواردز وکیل پاتریک در سال ۱۹۸۴ تدوین شده است و شامل ۲۰ ماده میباشد. روش نمرهگذاری آن بر اساس یک مقیاس ۴ درجهای میباشد به این صورت که در مادههای مثبت ۱، ۲، ۳، ۴، ۵، ۶، ۷، ۸، ۹، ۱۲، ۱۵، ۲۰ به گزینههای کاملاً مخالفم، مخالفم، موافقم و کاملاً موافقم به ترتیب نمرههای ۳، ۲، ۱، ۰ و در مادههای منفی (۱۰، ۱۱، ۱۳، ۱۴، ۱۶، ۱۷، ۱۸، ۱۹) بهصورت معکوس نمره تعلق میگیرد یعنی به گزینههای کاملاً مخالفم، مخالفم، موافقم، کاملاً موافقم به ترتیب نمرههای ۰، ۱، ۲، ۳ تعلق میگیرد. حداکثر نمره یعنی (۶۰) بیانگر دلبستگی بسیار بالا و حداقل نمره یعنی صفر (۰) بیانگر دلبستگی بسیار پایین میباشد. پایایی این پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ ۷۴/۰ و روایی سازه پرسشنامه از طریق بارتلت تست ۷۵/۰ در پژوهشی که توسط حیدری نژاد و مرادی پور بر روی دبیران شهر اهواز انجام دادهاند محاسبه گردیده است.
۳ـ۵ـ روش تجزیهوتحلیل دادهها
روش تجزیهوتحلیل دادهها بهصورت توصیفی و استنباطی انجام شده که درروش توصیفی، اطلاعات و دادههای خام با استفاده از روشهای معین طبقهبندیشده و بهصورت جداول و نمودارهای آماری نمایش داده شده است. در قسمت استنباطی به تعیین ارتباط و شدت و جهت ارتباط بین نظرات آزمودنیها در مورد هر یک از ابعاد پرداخته میشود. جهت انجام این کار بر اساس نرمافزار SPSS ابتدا آزمون اسمیرنف ـ کولموگروف انجام میشود، در صورت نرمال بودن دادهها از ضریب همبستگی پیرسون، در غیر این صورت از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده خواهد شد و همچنین برای مقایسه میانگینهای متغیرهای پژوهش بر اساس گروههای مختلف از آزمونهای تی مستقل و تحلیل واریانس نیز استفاده میگردد.
از نتایج بهدستآمده از این تحقیق، کلیه مدیران عالی و اجرایی سازمانها، ادارات و نهادهای دولتی و خدماتی ازجمله مدیران و کارکنان آموزشوپرورش استان اردبیل میتوانند در جهت بهبود عملکرد سازمان و کارکنان بهرهمند شوند و همچنین دانشگاهیان و پژوهشگران میتوانند از نتایج این تحقیق استفاده نمایند.
فصل چهارم:
تجزیهوتحلیل دادهها
۴ـ۱ـ یافتههای توصیفی
الف) توصیف یافتههای حاصل از پرسشنامهها
در این بخش از تحقیق ابتدا به توصیف یافتهها از طریق جداول و نمودارهای توزیع فراوانی و شاخصهای گرایش مرکزی و پراکندگی حاصل از نمرات پرسشنامهها اقدام میگردد سپس برای تعمیم نتایج به جامعه هدف هرکدام از فرضیات مطرح شده مورد آزمون آماری قرار میگیرد تا نسبت به تأیید یا رد فرضیات مطرح شده تصمیمگیری شود.
جدول (۴ـ۱): توزیع فراوانی گروه نمونه بر اساس جنسیت
|
فراوانی |
درصد فراوانی |
درصد فراوانی تراکمی |
مرد |
۵۲ |
۵/۵۰ |
۵/۵۰ |
زن |
برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت zusa.ir مراجعه نمایید. |